Pohanka

Pohankové topinky 

Doba přípravy: cca 60 minut

Obtížnost přípravy: střední

 

Potřebné suroviny

  • 70g pohankové lámanky
  • 100g cibule nakrájené na kostičky
  • 300g papriky nakrájené na proužky
  • 500g krájených rajčat – 2 plechovky
  • 100ml kečupu (bio kečup)
  • 5 ks stroužků česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky chilli
  • sůl, mletý pepř
  • eidam – strouhaný

Příprava jídla

Nachystáme si pohankovou lámanku, pořádně promyjeme a necháme odkapat. Následně si osmažíme na oleji cibulku a česnek, přidáme nakrájenou papriku a vše orestujeme.

Do vzniklé směsi přidáme chilli, důkladně promícháme a přisypeme okapanou pohanku. Vše opět promícháme a přidáme krájená rajčata a necháme vše dusit cca 25 minut. Občas promícháme, a pokud je třeba přilijeme trochu vody. Výsledná konzistence musí být vhodná na namazání na topinky.

Pro lepší chuť můžeme směs dochutit kečupem, chilli, pepřem nebo solí. Výslednou směs už jen stačí namazat na topinky a posypat strouhaným sýrem. Přejeme dobrou chuť!

 

Pohanková palačinka se špenátem a kozím sýrem

Doba přípravy: cca 60 minut

Obtížnost přípravy: střední


Potřebné suroviny

Palačinka

  • 150g pohankové mouky
  • 2ks vejce
  • 12 lžic mléka
  • 2 lžíce vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, mletý pepř

 Náplň

  • 100g kozího sýra
  • 2ks šalotky
  • 4ks vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 10 hrstí čerstvého špenátu
  • čerstvý tymián
  • sůl, mletý pepř
  • máslo na restování

Příprava jídla

Nejprve si připravíme slané těsto na palačinky. Smícháme pohankovou mouku, vejce, mléko, vodu, olivový olej, sůl a pepř a promícháme, dokud nedostaneme hladké těsto.

Rozehřejeme si pánev a zakápneme olivovým olejem. Zkusíme nalít těsto na první palačinku. Jakmile začne zlátnout, obrátíme ji a opečeme z druhé strany. Takto si uděláme celé těsto.

Vezmeme si druhou pánev, kde si začneme chystat špenátovou náplň. Na drobno si nakrájíme šalotku a česnek a orestujeme na másle. Omyjeme čerstvý špenát a necháme zavadnout. Osolíme, opepříme a náplň si dáme stranou.

Na další (nebo stejné) pánvi si uděláme volská oka, která lehce opepříme a osolíme. Žloutky by měly zůstat tekuté, ale vejce si můžete udělat dle chuti. 

Hotové palačinky začneme plnit naši náplní, můžeme dle libosti a představivosti zahnout okraje palačinky a nahoru položíme hotová volská oka. Přejeme dobrou chuť!

 

Pohanka s brynzou

Doba přípravy: cca 40 minut

Obtížnost přípravy: snadná

 

Potřebné suroviny

  • 350 g pohanky
  • 200 g brynzy (může být i netučný tvaroh)
  • 5ks stroužků česneku
  • 2 lžíce oleje
  • libeček
  • mořská sůl

Příprava jídla

Do osolené a vroucí vody nasypeme pohanku. Zamícháme a odstavíme. Dáme na 20 minut pod peřinu. Pohanka krásně změkne a nabobtná. Po změknutí dáme na pánev s olejem a zprudka osmahneme. Přidáme brynzu, zamícháme a odstavíme. Dochutíme lisovaným česnekem a libečkem.

 

 

Pohanka s kapustou

Doba přípravy: cca 25 minut

Obtížnost přípravy: snadná

 

Potřebné suroviny

  • 350 g pohanky
  • 1ks menší kapusty
  • 3 lžíce oleje
  • sůl

Příprava jídla

Uvaříme pohanku do měkka. Můžeme ji i předem osmahnout. Kapustu nakrájíme na malé nudličky. Podusíme, dokud nezměkne. Vše smícháme dohromady a necháme na mírném ohni povařit.

 

 

Pohanka se zeleninou

Doba přípravy: cca 30 minut

Obtížnost přípravy: snadná

 

Potřebné suroviny

  • 350g pohanky
  • 200 g strouhané mrkve, celeru a petržele
  • 2ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl

Příprava jídla

Pohanku nasypeme do vařící osolené vody a odstavíme na 20 minut pod peřinu. Do připravené pohanky přidáme nastrouhanou zeleninu, olej a cibuli. Vše dobře promícháme. 

 

 

Pohankové placičky

Doba přípravy: cca 15 minut

Obtížnost přípravy: snadná

 

Potřebné suroviny

  • odměrka pohanky
  • jeden a půl odměrky vody

Příprava jídla

Pohanku zalijeme vodou a necháme přes noc odstát, aby pohanka nabobtnala. Ráno pohanku pomixujeme a osolíme. Smaží se na rozpáleném oleji. K placičkám se přidává cokoliv dle chuti.

 

 

Pohanková kaše s čočkou

Doba přípravy: cca 40 minut

Obtížnost přípravy: snadná

 

Potřebné suroviny

  • 500g pohanky
  • 250g čočky
  • 12ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kari
  • cibule
  • česnek
  • máslo

Příprava jídla

Pohanku propláchneme a zalijeme horkou vodou. Necháme nabobtnat. Pokud vaříme zelenou čočku, musíme ji mít předem namočenou. Červená čočka se nenamáčí. Cibuli usmažíme na másle s česnekem, hřebíčky a skořicí. Přidáme čočku a kari. Společně dusíme. Když máme čočku napůl hotovou, přidáme namočenou pohanku, smísíme vše dohromady a dáme do trouby zapéct. Doba přípravy se liší dle použité čočky.

 

 

Pohankový salát s cherry rajčátky

Doba přípravy: cca 30 minut

Obtížnost přípravy: snadná

 

Potřebné suroviny

  • 200g pohanky
  • cibulka nebo jarní cibulka (dle chuti)
  • sýr opět dle chuti
  • cherry rajčata

Příprava jídla

Nejprve uvaříme pohanku, kterou si můžete zakoupit přímo u nás na webových stránkách. Pohanku necháme zchladnout a po vychladnutí přidáme sýr dle chuti, cherry rajčátka a cibulku. Přejeme dobrou chuť!

 

 

Pohankový salát s tofu

Doba přípravy: cca 90 minut

Obtížnost přípravy: složitější

 

Potřebné suroviny

  • 250g pohanky
  • 200g hrášku
  • 100g chřestu
  • 300g tofu
  • 100g houby enoki
  • 25g řasy wakame – sušené
  • 1 lžičku cukru krupice
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl, mletý pepř

Příprava jídla

Nejprve uvaříme pohanku v osolené vodě. K pohance přidáme cukr a sezamový olej. Uvaříme si chřest, který propláchneme studenou vodou a nakrájíme. Dáme vařit hrášek, který osolíme. Po dovaření zakápneme citrónovou šťávou a rozmixujeme s olivovým olejem na pyré. 

Nalámeme řasy, které dáme na 15minut namočit do vody. Mezitím si nakrájíme tofu na tenké proužky. Následně tofu orestujeme na arašídovém oleji s houbami enoki. Přidáme namočené řasy a krátce podusíme. Následně promícháme s pohankou a podáváme s hráškovým pyré. Přejeme dobrou chuť!

 

Pohanku zakoupíte zde a zde.

Červenou čočku zakoupíte zde.

Zelenou čočku zakoupíte zde.