Pohanka

Pohanka s brynzou

  • 350 g pohanky
  • 200 g brynzy (může být i netučný tvaroh)
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce oleje
  • libeček
  • mořská sůl

Do osolené a vroucí vody nasypeme pohanku. Zamícháme a odstavíme. Dáme na 20 minut pod peřinu. Pohanka krásně změkne a nabobtná. Po změknutí dáme na pánev s olejem a zprudka osmahneme. Přidáme brynzu, zamícháme a odstavíme. Dochutíme lisovaným česnekem a libečkem.

 

Pohanka s kapustou

  • 350 g pohanky
  • 1 menší kapusta
  • 3 lžíce oleje
  • sůl

Uvaříme pohanku do měkka. Můžeme ji i předem osmahnout. Kapustu nakrájíme na malé nudličky. Podusíme ji, dokud nezměkne. Vše smícháme dohromady a necháme na mírném ohni povařit.

 

Pohanka se zeleninou

  • 350 g pohanky
  • mořská sůl
  • 2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g strouhané mrkve, celeru a petržele

Pohanku nasypeme do vařící osolené vody a odstavíme na 20 minut pod peřinu. Do připravené pohanky přidáme nastrouhanou zeleninu, olej a cibuli. Vše dobře promícháme. 

 

Pohankové placičky

  • odměrka pohanky
  • jeden a půl odměrky vody

Pohanku zalijeme vodou a necháme přes noc odstát, aby pohanka nabobtnala. Ráno pohanku pomixujeme a osolíme. Smaží se na rozpáleném oleji. K placičkám se přidává dle chuti.

 

Pohanková kaše s čočkou

  • 500 g pohanka
  • 250 g čočka
  • cibule
  • česnek
  • 12 hřebíček
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kari
  • máslo

Pohanku propláchneme a zalijeme horkou vodou. Necháme nabobtnat. Pokud vaříme zelenou čočku, musíme ji mít předem namočenou. Červená čočka se nenamáčí. Cibuli usmažíme na másle s česnekem, hřebíčky a skořicí. Přidáme čočku a kari. Společně dusíme. Když máme čočku napůl hotovou přidáme namočenou pohanku, smísíme vše dohromady a dáme do trouby zapéct. Doba přípravy se liší dle použité čočky.

Pohanku zakoupíte zde a zde.

Červenou čočku zakoupíte zde.

Zelenou čočku zakoupíte zde.