Pampeliškový med

Pampelišky v košíku

  • 400 květů pampelišky
  • 2 citrony
  • 2 kg cukru
  • 2 litry vody

Natrháme cca 400 květů pampelišky. Pampelišky musí být plně rozvinuté a bez stonků. Doma je propláchneme v ruce pod tekoucí vodou. Musí se odplavit hmyz a jiné nečistoty, takže použití sítka nepomůže. Pampelišky dáme do velkého hrnce zalijeme vodou. Přidáme důkladně omyté citrony, které nakrájíme na kolečka. Směs přivedeme do varu. Pak na 100 - 120 stupňů 15 - 20 minut vaříme. Směs na pampeliškový med samozřejmě občas promícháme. Připravený polotovar na pampeliškový med necháme den odležet.

Druhý den vše přecedíme přes plátno. Pokud nemáte plátno pomůže i dětská bavlněná plenka nebo čistá utěrka. Ale nic syntetického. Do přecezeného vývaru přidáme cukr a za častého míchání přivedeme znovu do varu. Vaříme 1,5 - 2 hodiny znovu někde okolo  100 - 120 stupňů. Pozor aby se pampeliškový med nepřipálil. Opravdu je nutné jej míchat. Pěnu, která se na povrchu při vaření vytvoří, sbíráme lžící stejně jako u marmelády. Jakmile má med tu správnou hustotu, necháme jej trochu vychladnout, aby nebyl vařící a nepraskly nám sklenice. Horkým medem naplníme pomocí naběračky připravené, čistě omyté sklenice a zavíčkujeme. Med se nezavařuje. Pampeliškový med samozřejmě není hustý stejně jako včelí med. Ale to nic nemění na tom, že je opravdu dobrý.

Tento recept je na asi 3 velké sklenice pampeliškového medu. Jinou a možná takovou vánočnější variantou je, že místo citronů přidáte 1/2 kávové lžičky kyseliny citrónové a 2 důkladně omyté pomeranče. Můžete přidat i hřebíček, celou skořici nebo vanilku. Fantazii se meze nekladou. Pokud budete experimentovat s ingrediencemi, budeme moc rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti. 

Pampeliškový med   Pampeliškový med  Pampeliškový med

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení