Pampeliškový med

Pampelišky v košíku

  • 400 květů pampelišky
  • 2 citrony
  • 2 kg cukru
  • 2 litry vody

Natrháme cca 400 květů pampelišky. Pampelišky musí být plně rozvinuté a bez stonků. Doma je propláchneme v ruce pod tekoucí vodou. Musí se odplavit hmyz a jiné nečistoty, takže použití sítka nepomůže. Pampelišky dáme do velkého hrnce zalijeme vodou. Přidáme důkladně omyté citrony, které nakrájíme na kolečka. Směs přivedeme do varu a na 100 - 120 stupňů 15 - 20 minut vaříme. Směs na pampeliškový med samozřejmě občas promícháme. Připravený polotovar na pampeliškový med necháme den odležet.

Druhý den vše přecedíme přes plátno. Pokud nemáte plátno pomůže i dětská bavlněná plenka nebo čistá utěrka. Ale nic syntetického. Do přecezeného vývaru přidáme cukr a za častého míchání přivedeme znovu do varu. Vaříme 1,5 - 2 hodiny znovu někde okolo  100 - 120 stupňů. Pozor aby se pampeliškový med nepřipálil. Opravdu je nutné jej míchat. Pěnu, která se na povrchu při vaření vytvoří, sbíráme lžící stejně jako u marmelády. Jakmile má med tu správnou hustotu, necháme jej trochu vychladnout, aby nebyl vařící a nepraskly nám sklenice. Horkým medem naplníme pomocí naběračky připravené, čistě omyté sklenice a zavíčkujeme. Med se nezavařuje. Pampeliškový med samozřejmě není hustý stejně jako včelí med. Ale to nic nemění na tom, že je opravdu dobrý.

Tento recept je na asi 3 velké sklenice pampeliškového medu. Jinou a možná takovou vánočnější variantou je, že místo citronů přidáte 1/2 kávové lžičky kyseliny citrónové a 2 důkladně omyté pomeranče. Můžete přidat i hřebíček, celou skořici nebo vanilku. Fantazii se meze nekladou. Pokud budete experimentovat s ingrediencemi, budeme moc rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti. 

Pampeliškový med   Pampeliškový med  Pampeliškový med