Jak pěstovat rajčata

Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, která se dá snadno pěstovat na zahradě nebo na balkoně. Rajčata mají mnoho výhod pro naše zdraví, například obsahují vitamín C, lykopen a vlákninu. Pokud chcete mít vlastní úrodu rajčat, stačí dodržet několik základních pravidel.

Zvolte vhodnou odrůdu

Existuje mnoho odrůd rajčat, které se liší tvarem, barvou, chutí a dobou zrání. Některé odrůdy jsou vhodné pro venkovní pěstování, jiné pro skleníky nebo truhlíky. Při výběru odrůdy je třeba zvážit klimatické podmínky, prostor a účel pěstování. Například pokud chcete mít rajčata co nejdříve, zvolte rané odrůdy, které dozrávají už v červnu nebo červenci. Pokud chcete mít rajčata po celé léto, zvolte středně rané nebo pozdní odrůdy, které dozrávají od srpna do října. Pokud chcete mít rajčata na salát, zvolte malé a sladké cherry rajčata. Pokud chcete mít rajčata na omáčky nebo konzervy, zvolte velké a masité plodové rajčata.

Připravte si sadbu

Rajčata se obvykle pěstují ze sazenic, které si můžete koupit v zahradnictví nebo si je vypěstovat sami ze semen. Pokud si chcete vypěstovat vlastní sadbu, budete potřebovat následující:

- Semena rajčat
- Misky nebo kelímky na výsev
- Zeminu na výsev
- Teplé a světlé místo
- Postřikovač na zalévání

Postup je následující:

- Vyberte si semena rajčat podle odrůdy, kterou chcete pěstovat.
- Naplňte misky nebo kelímky zeminou na výsev a udělejte do ní malé důlky asi 1 cm hluboké.
- Do každého důlku vložte jedno semeno rajčete a zakryjte ho vrstvou zeminy.
- Zalijte semena jemným postřikem vody a umístěte misky nebo kelímky na teplé a světlé místo, například na parapet u okna.
- Udržujte zeminu vlhkou, ale ne přemokřenou. Semena by měla vyklíčit během 7 až 14 dnů.
- Když sazenice dosáhnou výšky asi 10 cm a budou mít 2 až 3 pravé listy, přesaďte je do větších nádob s kvalitní zahradní zeminou.

Vysaďte si rajčata

Rajčata se vysazují venku až po posledních jarních mrazících, obvykle v květnu nebo červnu. Před výsadbou je třeba zvyknout sazenice na venkovní podmínky, tím že je postupně vynášíte na slunce a vítr. Postup je následující:

- Vyberte si slunné a chráněné místo na zahradě nebo na balkoně, kde budete pěstovat rajčata. Rajčata potřebují hodně světla a tepla, aby dobře rostla a plodila.
- Připravte si zeminu tak, že ji prokypříte a přimícháte do ní kompost nebo hnojivo. Rajčata potřebují bohatou a propustnou zeminu, aby měla dostatek živin a vláhy.
- Vyhloubte do zeminy jamky asi 30 cm hluboké a 50 cm vzdálené od sebe. Pokud pěstujete rajčata v truhlících, použijte nádoby s otvory na odtok vody a naplňte je zeminou.
- Vyjměte sazenice z nádob a opatrně je vložte do jamky nebo truhlíku. Zahrňte kořeny zeminou a pevně je přitlačte. Sazenice by měly být zasazené tak hluboko, aby byly zakryté až po první listy.
- Zalijte sazenice dostatečným množstvím vody, aby se zemina dobře spojila s kořeny. Rajčata potřebují pravidelné zalévání, ale ne přelití. Zalévejte je raději ráno nebo večer, aby se zabránilo vypařování vody a spálení listů.

Péče o rajčata

Rajčata vyžadují následující péči, aby dobře rostla a plodila:

- Podpěra: Rajčata mají slabé stonky, které se snadno lámou pod tíhou plodů. Proto je třeba je podepřít tyčemi, kolíky nebo sítí, ke kterým se budou přivazovat nebo opírat.
- Prořezávání: Rajčata tvoří vedlejší výhony, které odvádějí sílu z hlavního stonku a snižují úrodu. Proto je třeba je pravidelně odstraňovat tak, že se štípnou mezi palcem a ukazovákem. Prořezávejte jen ty výhony, které rostou mezi hlavním stonkem a listy, nikoli ty, které rostou nad listy.
- Hnojení: Rajčata potřebují dostatek živin, aby mohla tvořit velké a chutné plody. Proto je třeba je pravidelně hnojit organickým nebo minerálním hnojivem podle návodu na obalu. Hnojte jen zeminu kolem kořenů, nikoli listy nebo plody.
- Ochrana: Rajčata jsou náchylná k různým chorobám a škůdcům, jako jsou plíseň, padlí, mšice nebo slimáci. Proto je třeba je chránit vhodnými prostředky, jako jsou fungicidy, insekticidy nebo biologické metody. Sledujte stav rajčat a v případě potřeby zasáhněte co nejdříve.

Sklizeň rajčat

Rajčata se sklízejí podle odrůdy od června do října, když jsou plně dozrálá a mají sytou červenou barvu. Jen taková rajčata jsou opravdu ta nejlepší.

Užijte si svou domácí úrodu!