Jak pěstovat rajčata

Jak pěstovat rajčata

Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, která se dá snadno pěstovat na zahradě nebo na balkoně. Rajčata mají mnoho výhod pro naše zdraví, například obsahují vitamín C, lykopen a vlákninu. Pokud chcete mít vlastní úrodu rajčat, stačí dodržet několik základních pravidel.

Zvolte vhodnou odrůdu

Existuje mnoho odrůd rajčat, které se liší tvarem, barvou, chutí a dobou zrání. Některé odrůdy jsou vhodné pro venkovní pěstování, jiné pro skleníky nebo truhlíky. Při výběru odrůdy je třeba zvážit klimatické podmínky, prostor a účel pěstování. Například pokud chcete mít rajčata co nejdříve, zvolte rané odrůdy, které dozrávají už v červnu nebo červenci. Pokud chcete mít rajčata po celé léto, zvolte středně rané nebo pozdní odrůdy, které dozrávají od srpna do října. Pokud chcete mít rajčata na salát, zvolte malé a sladké cherry rajčata. Pokud chcete mít rajčata na omáčky nebo konzervy, zvolte velké a masité plodové rajčata.

Připravte si sadbu

Rajčata se obvykle pěstují ze sazenic, které si můžete koupit v zahradnictví nebo si je vypěstovat sami ze semen. Pokud si chcete vypěstovat vlastní sadbu, budete potřebovat následující:

- Semena rajčat
- Misky nebo kelímky na výsev
- Zeminu na výsev
- Teplé a světlé místo
- Postřikovač na zalévání

Postup je následující:

- Vyberte si semena rajčat podle odrůdy, kterou chcete pěstovat.
- Naplňte misky nebo kelímky zeminou na výsev a udělejte do ní malé důlky asi 1 cm hluboké.
- Do každého důlku vložte jedno semeno rajčete a zakryjte ho vrstvou zeminy.
- Zalijte semena jemným postřikem vody a umístěte misky nebo kelímky na teplé a světlé místo, například na parapet u okna.
- Udržujte zeminu vlhkou, ale ne přemokřenou. Semena by měla vyklíčit během 7 až 14 dnů.
- Když sazenice dosáhnou výšky asi 10 cm a budou mít 2 až 3 pravé listy, přesaďte je do větších nádob s kvalitní zahradní zeminou.

Vysaďte si rajčata

Rajčata se vysazují venku až po posledních jarních mrazících, obvykle v květnu nebo červnu. Před výsadbou je třeba zvyknout sazenice na venkovní podmínky, tím že je postupně vynášíte na slunce a vítr. Postup je následující:

- Vyberte si slunné a chráněné místo na zahradě nebo na balkoně, kde budete pěstovat rajčata. Rajčata potřebují hodně světla a tepla, aby dobře rostla a plodila.
- Připravte si zeminu tak, že ji prokypříte a přimícháte do ní kompost nebo hnojivo. Rajčata potřebují bohatou a propustnou zeminu, aby měla dostatek živin a vláhy.
- Vyhloubte do zeminy jamky asi 30 cm hluboké a 50 cm vzdálené od sebe. Pokud pěstujete rajčata v truhlících, použijte nádoby s otvory na odtok vody a naplňte je zeminou.
- Vyjměte sazenice z nádob a opatrně je vložte do jamky nebo truhlíku. Zahrňte kořeny zeminou a pevně je přitlačte. Sazenice by měly být zasazené tak hluboko, aby byly zakryté až po první listy.
- Zalijte sazenice dostatečným množstvím vody, aby se zemina dobře spojila s kořeny. Rajčata potřebují pravidelné zalévání, ale ne přelití. Zalévejte je raději ráno nebo večer, aby se zabránilo vypařování vody a spálení listů.

Péče o rajčata

Rajčata vyžadují následující péči, aby dobře rostla a plodila:

- Podpěra: Rajčata mají slabé stonky, které se snadno lámou pod tíhou plodů. Proto je třeba je podepřít tyčemi, kolíky nebo sítí, ke kterým se budou přivazovat nebo opírat.
- Prořezávání: Rajčata tvoří vedlejší výhony, které odvádějí sílu z hlavního stonku a snižují úrodu. Proto je třeba je pravidelně odstraňovat tak, že se štípnou mezi palcem a ukazovákem. Prořezávejte jen ty výhony, které rostou mezi hlavním stonkem a listy, nikoli ty, které rostou nad listy.
- Hnojení: Rajčata potřebují dostatek živin, aby mohla tvořit velké a chutné plody. Proto je třeba je pravidelně hnojit organickým nebo minerálním hnojivem podle návodu na obalu. Hnojte jen zeminu kolem kořenů, nikoli listy nebo plody.
- Ochrana: Rajčata jsou náchylná k různým chorobám a škůdcům, jako jsou plíseň, padlí, mšice nebo slimáci. Proto je třeba je chránit vhodnými prostředky, jako jsou fungicidy, insekticidy nebo biologické metody. Sledujte stav rajčat a v případě potřeby zasáhněte co nejdříve.

Sklizeň rajčat

Rajčata se sklízejí podle odrůdy od června do října, když jsou plně dozrálá a mají sytou červenou barvu. Jen taková rajčata jsou opravdu ta nejlepší.

Užijte si svou domácí úrodu!