Jáhelník
- 400 g jáhel
- 750 ml mléka
- 2 pol. lžíce cukru
- sůl
- 50 g rozpuštěného másla
- 200 g sušených švestek
- 3 vejce
- 2 dl mléka
- 1 káv. lžička skořice
- tuk na vymazání formy
Jáhly zalijte vařící vodou, promíchejte, vodu slijte a ještě jednou propláchněte. Zalijte je 750 ml mléka, přidejte cukr, sůl, zvolna poduste skoro doměkka. Potom přidejte část rozpuštěného másla, propláchnuté sušené švestky, skořici, po promíchání urovnejte do vymazané zapékací formy, zalijte v mléce rozšlehanými vajíčky, pokropte zbylým máslem. V předehřáté troubě zapečte dozlatova.
Jahelné kuličky
- 200 g jáhel
- 30 g rozinky
- 30 g sušené švestky
- 15 g sušené meruňky
- 20 g mandle
- med
- kokos
- vanilkový prášek
Jáhly, je-li třeba, spaříme horkou vodou, propláchneme, následně 15 minut vaříme. Po uvaření vložíme do mísy, přidáme na velmi malé kousky nakrájené sušené ovoce, pomleté mandle, med, kokos a vanilkový prášek. Vše spojíme šťouchadlem na brambory. Formujeme kuličky, které obalíme v kokosu. Necháme vychladit. Kuličky jsou přirozeně bezlepkové a navíc, pokud si zvládneme dát dva menší kousky, téměř netřeba započítávat do sacharidového přijmu dne.
Slaná jahelná kaše
- 70 g jahel
- 50 g strouhané mrkve
- 50 g strouhaného celeru
- 50 g cherry rajčátek
- 10g tahini
- 2 g petrželka nať
- stroužek česneku
- majoránka
- himalájská sůl