Mexické fazole
- 400g velkých fazolí
- 1 rajský protlak větší
- 300g sterilované kukuřice
- 3 - 4 stroužky česneku
- 3 menší cibule
- 400g mleté maso nebo slanina
- chilli koření
- mletá paprika
- bílý pepř a sůl
Fazole namočíme přes noc a vodu alespoň jednou vyměníme. Fazole scedíme, propláchneme a v lehce osolené vodě uvaříme. Můžeme přidat majoránku nebo saturejku pro zmírnění nadýmání. Nakrájíme cibuli a zlehka ji osmahneme. Přidáme rozmačkaný česnek a mleté maso. Zasypeme paprikou a vše orestujeme.
Do takto připravené směsi zamícháme protlak, přidáme fazole a kukuřici. Dochutíme chilli kořením a bílým pepřem. Podusíme a občas promícháme. Pro zjemnění chuti můžeme zakápnout citronem.
Jako přílohu podáváme chléb nebo opečený chléb. Můžeme podávat i s jasmínovou rýži.
Fazolový salát se slaninou
- 300g fazolí
- 200g anglická slanina
- 3 rajčata
- 2 papriky
- 3 stroužky česneku
- pórek nebo lahůdková cibulka
- pepř
- sůl
- olivový olej
- 1 lžička čerstvé citrónové šťávy
Fazole přes noc namočíme a vodu alespoň jednou vyměníme. Fazole scedíme, propláchneme a v lehce osolené vodě uvaříme. Necháme vychladnout. Připravenou a omytou zeleninu nakrajíme na širší nudličky. Můžeme přidat pórek nebo cibulku.
Nakrájíme slaninu na kostečky a zprudka osmahneme na olivovém oleji s utřeným česnekem. Olej slijeme. Slaninu přidáme k fazolím a smícháme. Zasypeme nakrájenou zeleninou, osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme. Přidáme trochu olivového oleje a citrónovou štávu pro zjemnění. Můžeme přidat i špetku cukru pro vytažení chuti.
Podáváme studené s pečivem nebo s opečeným chlebem.