Fazole recepty

Mexické fazole

  • 400g velkých fazolí
  • 1 rajský protlak větší
  • 300g sterilované kukuřice 
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 3 menší cibule
  • 400g mleté maso nebo slanina
  • chilli koření
  • mletá paprika
  • bílý pepř a sůl

Fazole namočíme přes noc a vodu alespoň jednou vyměníme. Fazole scedíme, propláchneme a v lehce osolené vodě uvaříme. Můžeme přidat majoránku nebo saturejku pro zmírnění nadýmání. Nakrájíme cibuli a zlehka ji osmahneme. Přidáme rozmačkaný česnek a mleté maso. Zasypeme paprikou a vše orestujeme. 

Do takto připravené směsi zamícháme protlak, přidáme fazole a kukuřici. Dochutíme chilli kořením a bílým pepřem. Podusíme a občas promícháme. Pro zjemnění chuti můžeme zakápnout citronem. 

Jako přílohu podáváme chléb nebo opečený chléb. Můžeme podávat i s jasmínovou rýži.

 

Fazolový salát se slaninou

  • 300g fazolí
  • 200g anglická slanina
  • 3 rajčata
  • 2 papriky
  • 3 stroužky česneku
  • pórek nebo lahůdková cibulka
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 lžička čerstvé citrónové šťávy

Fazole přes noc namočíme a vodu alespoň jednou vyměníme. Fazole scedíme, propláchneme a v lehce osolené vodě uvaříme. Necháme vychladnout. Připravenou a omytou zeleninu nakrajíme na širší nudličky. Můžeme přidat pórek nebo cibulku. 

Nakrájíme slaninu na kostečky a zprudka osmahneme na olivovém oleji s utřeným česnekem. Olej slijeme. Slaninu přidáme k fazolím a smícháme. Zasypeme nakrájenou zeleninou, osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme. Přidáme trochu olivového oleje a citrónovou štávu pro zjemnění. Můžeme přidat i špetku cukru pro vytažení chuti.

Podáváme studené s pečivem nebo s opečeným chlebem. 

Fazolový salát