Tzatziki
- 300g čerstvých okurek
- 400g Řecký jogurt
- 2 - 3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 malá lžička citrónové šťávy ( ne lemonky)
- sůl
- pepř
- kopr nebo máta
Salátové okurky oloupeme. Nakladačky neloupeme. Okurky nastrouháme na nudličky a necháme na talíři. Do mísy dáme jogurt, smícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou a prolisovaným česnekem. Osolíme a opepříme dle chuti. Z nachystaných okurek vymačkáme co nejvíce vody a přidáme do připraveného jogurtu. Vše důkladně promícháme. Nakonec můžeme lehce posypat koprem nebo mátou. Podává se vychlazené ke grilovaným masům nebo jako předkrm.
Okurkový salát se smetanou
- 300g čerstvých okurek
- 1 sladká smetana
- sůl
- pepř
- 1 lžička citrónové šťávy
- cukr
Oloupané okurky nastrouháme na kolečka. Nakladačky neloupeme. Zalijeme smetanou. Lehce posolíme a můžeme opepřit. Přidáme lžičku citrónové šťávy, která je jemnější než ocet a špetku cukru pro vytažení chuti. Vše smícháme a podáváme chlazené. Tento salát je ideální i pro malé děti.