Fazole na sadbu - pár tipů pro pěstování fazolí

Všechny fazole, které prodáváme je možné sázet. Jsou loňské a bez problémů vyklíčí. A samozřejmě jsou určeny ke konzumaci. Nejsou nijak chemicky ošetřené.

Pro fazole je důležitý výběr správného místa. Mají rády teplo a nesnášejí větrno. Přímé odpolední slunce také nemusí být to pravé. Ideální je polostín.

  • Na sadbu bereme jen zdravé a nepoškozené fazole.
  • Sázíme 3 - 6 fazolí pnoucích, zhruba 7 cm hluboko a 80 cm od sebe.
  • Keříčkové sázíme po 3 - 4 kusech zhruba 35 cm od sebe.
  • Fazole sázíme až přestanou přízemní mrazíky a půda je dostatečně prohřátá tj. teplota půdy okolo 10 stupňů.
  • Sázíme zhruba od poloviny května do konce června.

Fazole snesou i nižší teplotu, ale při nižších teplotách nerostou. Navíc je riziko, že než se uchytí napadnou je škůdci nebo uhynou. Mráz není pro fazole "přítel". Důležitý je dostatek vláhy v době, kdy fazole klíčí a rostlinka je malá. Půdu udržujeme nakypřenou a bez plevelu. Dostatek vláhy je nutný pro dobrý výnos i v období květu a zakládání lusků. Fazole mají mělký kořenový systém, takže se zalévají přímo ke kořenům. Nesmí se přemokřit, protože pak hrozí houbové choroby, na které jsou fazole náchylné. Abychom zajistili dostatek slunečního svitu pro květy a posléze pro lusky, je možné listy trochu protrhat. Ale pouze do začátku květu. Pak již do rostlin nezasahujeme. Že je lusk zralý poznáme, když při ohnutí lehce praskne. Protrháváním již zralých lusků je možné zvýšit výnos. Fazole poté zakládají na nové květy. Zvláště to platí u pnoucích fazolí. Některé odrůdy plodí až do začátku října nebo do prvních mrazů.

Fazole určené na suché semeno se liší od fazolí sbíraných na lusk. Jsou to odlišné druhy a nikdy se nehodí na obojí.

  • Fazole na semeno mají v lusku tuhou blánu a vlákna. Lusky jsou širší a lehce se loupou.
  • Fazole sbírané na lusk jsou užší, nemají tuhou blánu v lusku a lusk je masitější. 

Fazole se dělí na dvě základní skupiny:

  • keříčkové, které můžete pěstovat kdekoliv a jsou méně náročné.
  • plazivé neboli popínavé. Ty většinou bývají náchylnější na vlivy počasí. Na druhou stranu je můžete pěstovat i na balkóně, kde je necháte proplétat dřevěnou konstrukcí u zdi. V období květu to vypadá úžasně. 

Fazole bílá velká máslová Fazole barevné velké - švábka

  • Fazole velké bílé - máslové a fazole velké barevné - švábka jsou obě pnoucí. Na pěstování je jednodušší fazole bílá velká (můžete koupit zde). Snese větší výkyvy počasí a zpravidla má větší výnos (dle našich zkušeností, nemusí být pravdou).
  • Fazole barevná velká (můžete koupit zde) má stejně vynikající klíčivost, ale počasí u ní může udělat větší neplechu. Občas se stává, že fazole vykvetou a buď vůbec nezaloží na lusk, nebo je lusk později prázdný. Svoji roli hraje samozřejmě i opylení. Je cizosprašná a vzhledem k úbytku hmyzu, to je problém. Navíc nesnáší výheň a delší průvan. Potřebuje dlouhou vegetační dobu, proto je vhodná do skleníků, ale podmínkou je hmyz pro opylení. Jako alternativu doporučujeme předklíčení, aby rostlinky byly větší a měly delší čas na celý vegetační proces. Pocházejí z krajů, kde den i léto jsou delší. Rostliny mohou dorůstat až 5 metrů. Zastřihování se nedoporučuje, protože rostlina to bere jako povel k zakončení růstu. 

Důležité je i správné hnojení. Půda nesmí být kyselá a mokrá tak akorát. Zvláště u mladých rostlin a v době květu je třeba dbát na zálivku. Také pozor na škůdce. Někdy místo opylení zárodek lusku sežerou. 

Fazole bílá malá Fazole barevná malá - Orlík Fazole barevná malá malinová

  • Fazole bílé malé i fazole barevné malé jsou keříčkové. Jsou méně náročné než pnoucí, ale také nemají rády chlad a potřebují dostatek vláhy ze začátku. Pokud vám jde o nenáročnost a výnos, tak úplně ideální je fazole malá bílá. Na výsadbu 1 ha počítáme 100 - 150 kg. Výnos je 2,5 - 4 tuny. 

Pokud nesázíte velké plochy je možné nechat fazole naklíčit na vatě a naklíčené dát do kelímků od jogurtů. 

Malou rostlinku poté i s hliněným balem zasadíte. Předejdete tím zaschnutí nebo uhnití fazolky a nesežerou vám semena hlodavci. Navíc malá rostlinka je již uchycená a má vytvořený kořenový systém. Tím se zvýší její šance na správný a zdravý růst a je dostatečně silná pro další růst.